Légy bátor és dolgozz!

4Azért most légy bátor, Zerubbábel! – így szól az ÚR. Légy bátor te is, Jósua főpap, Jócádák fia, és legyen bátor az ország egész népe – így szól az ÚR –, és dolgozzatok, mert én veletek vagyok! – így szól a Seregek URa.  Haggeus 2,4

 

Kedves testvérek! Talán nem hangzik jól az a felszólítás, hogy “dolgozzatok”, így május elseje után egy nappal. Ha őszinték vagyunk, máskor sem hangzik jól, de gondolom nem szükséges különösebben kifejteni ezt, hiszen ismerjük magunkat.

Nézzük meg milyen munkáról van szó az igében, milyen munkához kellett bátor legyen Zerubbábel és Jósua? Azon kívül, hogy tudjuk, hogy a fogságból való visszatérés utáni eseményeket jeleníti meg Haggeus könyve, elegendő egyetlen igeverset felolvasni az első fejezetből, hogy megértsük, milyen kontextusban szól a buzdítás. Haggeus 1,4: Hát annak itt van az ideje, hogy ti magatok faburkolattal díszített házakban lakjatok, amikor a templom még romokban hever?  Ha ma prófétálna Haggeus, az valahogy így hangzana: Hát annak van itt az ideje, hogy faburkolattal díszített templomokat építsetek, amikor a gyülekezeti tagok lelke romokban hever? Nyilván nem azt ítéli el az Úr, hogy fel szeretnénk újítani a templomot, vagy a gyülekezeti házat. Hanem azt, amikor eltolódnak a hangsúlyok. Amikor csak azért dolgozom, hogy a saját javam szolgáljam, hogy dicsekedhessek, hogy hírnevem legyen, hogy feljebb kerüljek a ranglétrán.

Kedves teológus kollégám, te miért dolgozol? Az Úr házát építed vagy a sajátodat? A rád bízott nyájat legelteted, vagy magadat hizlalod? Hálából vagy kötelességből teszed? Szolgálat, vagy keserves munka számodra? Nem lehet Istennek úgy szolgálni, hogy a nyereséget keresed belőle! De kényszerből sem lehet szolgálni Istennek! A természetes az lenne, hogy mindannyian örömmel szolgáljunk, bátran hirdessük az Igét, és lelkesen, Lélekkel megtelve végezzük a munkát, amit ránk bízott az Úr. De ez valamiért nem működik ilyen egyszerűen. Újra és újra felsóhajtunk, amikor hajléktalanmisszióba „kell” menni, ebédet „kell” kivinni az időseknek, vagy öt prédikációt kell megtanulni Pünkösdre. Ez alól magam sem vagyok kivétel.

Antoine de Saint-Exupéry egyik ide találó allegóriáját szeretném idézni:

“Ha hajót akarsz építeni, ne hívj össze embereket, hogy tervezzenek, szervezzék meg a munkát, hozzanak szerszámokat, vágjanak fát, hanem keltsd fel bennük a vágyat a nagy, végtelen tenger iránt.”

         Tartsunk önvizsgálatot. Gondolkodjuk el azon, hogy mikor aludt ki belőlünk az őszinte vágy, hogy a végtelen Istent szolgáljuk. Ne feledjük el, hogy vezetőkként az is a felelősségünk, hogy másokban is felkeltsük a vágyat a végtelen Isten iránt. Ne csak csináld, hanem csináld lelkesen! Ne csak mondd, hogy csináld, hanem lelkesíts! Légy bátor és dolgozz, mert én veled vagyok. Így szól az Úr.

Ámen.

Magyar Norbert

IV. éves teológiai hallgató

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s