Isten szeretete

"Mert kegyelemből tartattatok meg, hit által; 
és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez". Ef.2,8

„A szeretet ingyen való, nem jog szerinti, nem érdemet jutalmaz. Nem érdekeket szolgál. Ajándék, kegyelem.” Vallotta ezt Makkai Sándor református püspök. Ige alapján mi is csatlakozhatunk hozzá, hiszen a 4-dik és 5-dik versek bizonysága, ezt mondja nekünk: „Isten, gazdag lévén irgalomban, az ő nagy szeretetéért, amellyel minket szeretett, minket is, akik halottak voltunk a vétkek miatt, életre keltett a Krisztussal együtt – kegyelemből van üdvösségetek!

Isten minket is feltámasztott Krisztussal együtt, hogy mindazok, akik őrlődni szoktak bűneik miatt, akik vádolni szokták saját magukat, mert nem tudtak megfelelni az Istennek tett fogadalmuknak. Magukkal szemben állított elvárásnak, vagy éppen a környezete elvárásának. Magukba roskadnak és kényelmetlenül csaknem, bezárva érzik magukat vétkeik és bűneik miatt, újra éljenek Krisztussal, Krisztus által. Isten szeret és e szeretetből fakadó kegyelme által van üdvösségünk!

Márai Sándor „Az igazi” című művében, nagyon találóan fogalmaz, amikor azt írja: „Nagy bátorság kell ahhoz, hogy egy ember fenntartás nélkül engedje szeretni magát. Bátorság, csaknem hősiesség. A legtöbb ember nem tud szeretetet adni és kapni, mert gyáva és fél, fél a bukástól. Szégyelli, hogy odaadja, hogy kiadja magát a másiknak, elárulja titkát. Azt a szomorú, emberi titkot, hogy szüksége van gyengédségre, nem tud meglenni nélküle.”

Úgy gondolom, hogy ez ugyanígy van az Istennel való kapcsolatunkban is. Mert nagy bátorság kell ahhoz, hogy az ember elfogadja azt, hogy nem számít mit tett vagy éppen mit nem tett, mit mulasztott el, hogy nem a mi érdemünkért szeret Isten, ahogyan a kátéban is tanultuk, „a jutalom nem a mi érdemünkért adatik, hanem kegyelemből”. Nem a jó és rossz cselekedetek aránya felől nézve tart értékesnek, hanem fenntartás nélkül szeret.

Bátorság, sőt hősiesség kell ahhoz, hogy ezt elfogadjuk… Mert feljogosíthat arra is, hogy bármit megtegyek, hisz Isten úgyis szeret, megbocsát. Talán feljogosíthatna arra is minket, hogy könnyelművé váljunk. De lehetséges az, hogy akik igaz hit által Krisztusba oltottnak, a háládatosság gyümölcsét ne teremjék? Ez az, ami által már nem kell féljünk attól, hogy könnyelművé, vagy gonosz emberekké formálna minket. A biztos tudat, hogy Isten fenntartás nélkül szeret. A hit a kegyelemnek a csatornája ez az a kapocs, amin át juthat el hozzánk ez a mennyei ajándék.

A legtöbb ember nem tud szeretet adni és kapni, mert a szeretet nem más, mint az elköteleződés érzése. Isten nem szégyellte odaadni értünk egyszülött fiát, nem tartotta alávaló dolognak, hogy megossza velünk azt a titkot, hogy igenis mennyire szeret bennünket.

Merjük mi is bevallani azt a szomorú emberi titkot, hogy nem tudunk meglenni Isten nélkül. Ahogyan, Blaise Pascal neves fizikus is mondta, mert van a szívünkben egy „Isten alakú” űr, amit nem lehet betölteni semmilyen teremtett dologgal, csakis Isten töltheti be azt!

Engedjük Isten által szeretni magunkat. Isten szeretete a miénk, de „nem cselekedetekért, hogy senki ne dicsérhessék”, hanem „kegyelemből van üdvösségetek a hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez

Ámen

Szőcs Endre

V.éves teológiai hallgató

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s