Tudod mi a szabadság?

2Kor 3.17. „ahol az Úrnak lelke, ott a szabadság”

Keresztény testvéreim, az elmúlt napokban nagyon sok helyen, a Kárpát medencében, és illetve az egész világon a magyarok ünnepelték,  emlékeztek az 1848-as szabadságharcra. Ismerjük mi jól ezt a kifejezést, drága történelmi emlékünk ez nekünk, a szabadságharc. Jó párszor előfordult, mi történelmünkben: 48-ban, 56-ban.

Szabadságharc. Értjük-e, hogy mit jelent ez? Azt a részét, hogy harc azt még csak-csak értjük, azt mindenki tudja, hogy milyen harcolni. Milyen küszködni, milyen szembeszállni, a másikba beleakadni, viaskodni. Nagyon jól tudod, hogy milyen, az az elhúzódó harc, ahol mindenki vérzik, és mindenkinek fáj. Szóval a harcot azt tudod, hogy milyen, azt nem kell bemutassuk, arról nem kell tanítsunk, hogy mit jelent harcolni.

A harcot tehát tudjuk, hogy mi, de vajon tudjuk-e, hogy mi a szabadság? Tudjuk-e, hogy miért harcolunk akkor, amikor a szabadságért harcolunk? Harcolni tudjuk mit jelent, de tudod, milyen a szabadság? Tudjuk-e, hogy milyen az, amikor a szabadságért harcolunk? Mit jelent szabadnak lenni? Érthetően, tudod te ezt? Testvéreim, erről fog tanítani ez a felolvasott vers, hogy mit jelent az, hogy szabad, mit jelent az, hogy szabadság

Nézzétek meg, hogy mennyire ott van lelkünk mélyén, mennyire ott van a lelkünk legmélyén a szabadság után való vágyakozás egész kisbaba korunktól. Gyermekkorunktól haldokolásunk órájáig ottvan, végigkísér minket a szabadság utáni vágyakozás. Ahogy a kisbaba elkezd mászni négykézláb, elfele mászik az édesanyájától, elfele távolodik. Vajon mi van arrébb, messzebb? Aztán amikor már jár a gyermek, fogod a kezét és kirántja a kezét, és szalad előre, te meg kiabálsz utána, hogy Gyere vissza fiam, álljál meg, mert jön a kocsi „ne rohanj előre jön kocsi”. Aztán tinédzser korban jaj de előjön Tini korban főleg előjön az a szabadság probléma, „édesapám, édesanyám hagyjatok egy kicsit legyek szabadabb”. Aztán jön a szerelem, jön házasság mindenütt ezt a szabadságot keresi az ember szíve: Szabad szeretnék lenni! egyes pillanatban szabadságot keresik.  Mikor rosszul alakul a házasság, akkor megint előjön a szabadság „bár szabadulnék ettől a feleségétől, bár szabadulnék ettől a férfitól”.

Aztán megöregszel, megfáradsz a munkában, várod a nyugdíjat, hogy„szabaduljak már fel a mindennapos munkától, letegyem már le a kalapácsot, letegyem már le a szerszámot”. Aztán csak nem jön el a szabadság. Végén, végül mikor már nagyon öreg vagy, és rengeteget szenvedtél, fáj mindened, akkor azt mondod Istennek „Uram, szabadíts meg a testtől, hadd legyek szabad, és hagyjam magam után a világot”. Testvéreim! Szabadság utáni vágyakozás, végig ott van az életedben.

Miért nincs mégis szabadság? Ha ennyire vágyakozunk a szabadság után, ennyire vágysz szabadnak lenni, hogy lehet mégis hiánycikk a szabadság? Hogy létezik, hogy nem találod? Hogy létezik, hogy már ennyire Vágyakozol utána, mégsem érzed szabadnak magadat. Miért nincs szabadság? Testvéreim! Pál apostol egy nagyon szép és nagyon pontos választ ad arra, hogy miért nincs szabadság. Azért, „mert nincs ott Isten lelke”. Ezért! Nem azért hiányzik a szabadság az ember életéből, mert van egy rossz főnöke, van egy rossz házastársa, van egy elnyomó hatalom, van egy rossz kormány. Nem, nem emiatt hiányzik a szabadság az ember életéből, hanem azért, mert nincs ott az Isten lelke.  Nem az Istennel jár az ember. Ezért hiányzik a szabadság!

Amikor a szabadság hiányát keresed, te mindig felemeled a kezedet, és próbálod megmutatni, hogy miért nem vagy szabad. Azért mert, kicsi a fizetésed, azért mert rossz a házasságod, azért, mert Romániában élsz, azért mert nyakunkon az oroszok, vagy a migránsok. Mindig keresel valamit, hogy miért nem vagy szabad. Közben lehet, hogy a kezedet meg kéne fordítsad. Lehet, hogy magad felé kéne mutassál, lehet, hogy befele, a lelkedbe kéne nézzél, és akkor megtalálnád, hogy miért nem vagy szabad.

Erről beszél ez az ige, ezt üzeni ma, a szabadság harcravaló emlékezésünkben. Hogy azért nincs szabadság, mert nincs ott az Isten lelke. Ahol az Úr lelke, ott a szabadság. Testvéreim, végletesen elcsúsztunk a szabadságtól.

Én vagyok, de az Isten lelke nincs itt velem. Én benne vagyok egy helyzetben, benne vagyok egy életkörülményben, de nincs ott az Isten lelke, ezért nem vagyok szabad. Hiányzik belőlem az Isten lelke, és ezért nem is lehetek szabad, meg vagyok kötve. Minden megköt. Megkötnek az indulataim, megkötnek szenvedélyeim, vágyaim, kísértéseim, megköt a haragom, a gyűlöletem, a bűneim, a gyengeségeim.

Ha nincs Isten lelke, akkor nincs szabadság se. Nem lehetsz szabad. Csak magad körül forogsz. A falakat döngeted. A bezárt ajtókat rángatod. Életed nagy problémái körül forogsz, mint kutya a farka körül. Mert ahol nincs ott az Isten lelke, ott nincs szabadság!

Amikor a szabadság után vágyakozol, először mindig ezt a kérdés tedd fel magadnak: „Én itt vagyok, ez az életem. Vajon itt van velem az Isten lelke? Vajon velem van az életemben Isten lelke? Együtt járok-e Isten lelkével?”. Mert, ha nem, akkor nincs szabadság. És ha kiderül, hogy nincs ott az Isten lelke, hogy nincs ott az Isten lelke az életedben, nincs ott az Isten lelke a szívedben, nincs ott a te mindennapjaidban, akkor mit lehet csinálni?

Amikor az ember rájön erre, hogy egyedül van, nincs ott vele az Isten lelke, amikor az ember megízleli ezt a mély ürességet, ezt a magányt, akkor két dolgot tehet: az egyik, hogy megvádolja az Istent, hogy „Miért nem vagy itt, hol vagy, hol van a te lelked? Miért nem jársz velem? Te vagy a hibás! Miért nem teszel csodát, miért nem oldod le a bilincseimet, miért nem segítesz?” és bizony Testvéreim ebből van több. A te szívedben is ebből van több. Tudom, mert az én szívemben is ebből van több „Uram miért nem vagy itt? Miért hagytál magamra?”.

Tehetsz egyebet is, persze ez a nehezebb. Ezért olyan kevesen indulnak el ezen az úton. Elindulhatsz megkeresni az Isten lelkét. Hol van az Isten lelke? Mert azt olvassuk az igében, hogy „ahol az Úrnak lelke, ott van a szabadság”. De ha Nincs az Isten lelke, és szabadság sincs az életemben, akkor el kell indulj megkeresni, meg kell keresd, hogy hol van az Isten lelke. El kell indulj! Ez a megtérés, amikor elindulsz megkeresni az Isten lelkét.

Gyermekkorunkban olyan sokat bújócskáztunk, azt hiszem, nincs is ember, aki ne játszotta volna ezt a játékot. Ugye a bújócskának az a lényege, hogy van, aki elbújik, és van, aki megkeresi azt, aki elbújik. Érdekes fordulat, a legtöbb gyermek elbújni szeret. Inkább elbújnak, és olyan nehéz találni vállalkozót, aki elindul keresni. Annyira nem akar senki hunyó lenni, hogy ki kell számolják a gyerekek maguk között, hogy ,,na kire esik az ecc-pecc kimehetsz”. Hát testvéreim a bújócskának ez a mély, lelki értelme: ki az, aki elbújik, mert mindenki el akar bújni és ki az, aki megy keresni. Ha hiszitek, ha nem, gyerekkoromban én imádtam keresni…

Miért van az, hogy a gyerekek jobban szeretnek elbújni, a bújócska játékban, mint keresni? Ott van a lelkében az ösztön, az elbújás ösztöne. Már az édenkertből, hozod magaddal, Ádámtól és Évától, az elbújásnak az ösztönét. Ádám és Éva elrejtőzik, mikor hallja, hogy jön Isten. Azóta az ember mást sem csinál, mint elrejtőzik, elbújuk az Isten lelkétől.

Nem rejtőzködhetsz. Nem bújhatsz el. Vállalni kell, hogy te vagy a hunyó. Neked kell elindulni, megkeresni az Isten lelkét. Különös dolog ez. Az Isten is elindul megkeresni az embert, és ha az ember is elindul megkeresni az Istent, akkor ezek ketten majd találkozni fognak.

Mikor az emberhez közel kerül Istenhez, el akar szaladni, azt mondja „Nem kell ez nekem”. Menekülni akar, nem akar megtérni. Nem akarja magát elkötelezni a szentség mellett. Isten lelke keresi az embert, az ember pedig mindig menekül és elbújik, hát hogy találkozna a kettő? Persze, hogy nincs ott az ember életében az Isten lelke.

Keresd az Isten lelkét, ha szabad akarsz lenni. Ez az a pont, ahol sokszor megbotolsz. Hogy a szabadságot kezded el keresni, nem pedig az Isten lelkét. Megszabadulni akarsz egy problémától, egy kisértéstől, egy helyzettől. Neked nem a szabadságra van szükséged, hanem az Isten lelkére, mert az elhozza a szabadságot. Itt követjük el a hibát, hogy a szabadságot keressük, nem pedig Isten lelkét. Ezért nem találjuk igazán a szabadságot. Megszabadulni akarsz valakitől, valamitől, ahelyett, hogy az Isten lelkét megtalálnád, mert az elhozza neked a szabadságot.

Hogy létezik az, hogy hívő keresztényeket, börtönbe vettettek, gályarabnak küldtek, arénákban kivégeztek, láncra verték, megégettek. Mégis azok az emberek szabadok voltak, azok énekeltek. Hogy lehet ez? Hogy lehet egy börtönben szabadnak lenni? Hogy lehet a láncok között szabadnak lenni? Hogy Isten lelke ott van veled. Akkor szabad vagy. Szabad vagy a beteg ágyon, haldokolásodban, ha Isten lelke veled van. Szabad vagy, bármi legyen körülötted, bárhol legyél. Ne a szabadságot keresd, hanem az Isten lelkét keresd, és az elhozza neked.

Nem egyszerű megkeresni az Isten lelkét. Mert sok féle lélek van. Nehogy addig keresd a lelket, amíg egy gonosz lélekre találsz. Rá lehet találni, mert az is létezik. Az ember vágyódik valami lelki, spirituális után. Nem csak az Isten lelke van ebben a világban, hanem a sötétségnek is van lelke. Nehogy egy gonoszra találj.

Pál azt mondja, hogy „vizsgáljátok meg a lelkeket”. Vizsgáld meg, hogy milyen lélek az, amit keresel. A bosszú, türelmetlenség, kisértés, bűnnek a lelke? Vizsgáld meg azt, nehogy a végén gonosz lelket kapj.  Krisztus azt mondja a tanítványoknak, hogy „Nem tudjátok, hogy milyen lélek van bennetek”. Gondoljatok arra, amikor a tanítványok tüzet kérnek a falúra. Nem könnyű megtalálni az Isten lelkét. Kell nekünk valaki, aki ismeri az Isten lelkét, aki elvezet hozzá. Ez a személy nem más, mint a mi Urunk Jézus Krisztus.

Alapíthatsz vallást, írhatsz filozófiát, egyik sem fog elvezetni az Isten lelkéhez. Mert nem ismeri senki Isten lelkét, csakis Jézus. Aki vele jár, az megtalálja az Isten lelkét, és azáltal a szabadságot is.

Ámen

 

Visky István

Fugyivásárhelyi lelkipásztor

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s