Példabeszédek 15,17: Jobb ott egy tányér főzelék, ahol szeretet van, mint a hizlalt ökör hol gyűlölet van.

 

Kedves teológus társaim, tanárok. A ma reggelre kijelölt igeszakasz érdekesen hangzik, fogalmazhatnánk úgy is, hogy olyan mint egy közmondás. Ez a kijelentés nem csak erre az igeszakaszra, hanem összességében a Példabeszédek könyvére érvényes. Ezek a mondások önmagukban is értelmezhetők. Szeretném, hogyha ma reggel megértenénk, hogy mit is takar ez a kijelentés: jobb ott egy tányér főzelék, ahol szeretet van, mint a hizlalt ökör hol gyűlölet van.

Az elhangzott igevers nem egyszer fordul elő a Példabeszédek könyvében, hiszen hasonló gondolkodásmóddal találkozhatunk a 17. rész első versében: jobb egy darab száraz kenyér ott, ahol békesség lakik, mint ha zsíros falatokkal van tele a ház, de veszekednek benne. A mindenkori olvasó számára szembetűnő lehet, hogy ezek a mondatok magatartásformákra utalnak. Ellentétpárokat mutat be számunkra, s ezáltal tanácsot, útmutatást adnak nekünk. Mire is vonatkozik a főzelék, száraz kenyér és a hizlalt ökör, a zsíros falatok? A héber gondolkodás szerint a főzelék mindenféle zöldségre utal, nyers zöldségekre, amelyek nincsenek megfőzve. Mindez a száraz kenyérrel együtt a szegénységre, a nélkülözésre utal. A hizlalt ökör, a zsíros hús a gazdagság szimbólumai. Ez a ellentétpár a hiányt és a bőséget mutatja be számunkra. Érdekes a szeretet, a békesség és a gyűlölet kapcsolata. A gyűlölet a nem más, mint a szeretet ellentéte.

Ahol szeretet van, ott nem az a meghatározó, hogy mi is kerül az asztalra, hiszen ott jelen van a megértés, a békesség, nem feledkezve meg arról, hogy az élet fenntartásához szükséges a táplálék is. Sarkítva fogalmazhatnánk úgy is, hogy az egymás iránti szeretet felülmúlja a gondokat, a nélkülözést. Ezt pedig nem pótolhatja semmi, nem pótolhatja a gazdagság, a bőség, hiszen hiábavaló a hizlalt ökör, a zsíros hús, ha az emberek között viszálykodás, békétlenség és gyűlölet van. A szeretet összeköt, magához ölel, segít átlépni a nehézségeken, segít, ha akadályokat kell leküzdenünk, míg ezzel szemben a gyűlölet eltaszít, elhatárol.

Ez a ma reggelre kijelölt igeszakasz példa kell legyen számunkra: elénk tárja a helyes magatartásformát. Elénk tárja annak a lehetőségét, hogy számba vegyük életünket, megvizsgáljuk azt, hogy szeretetben, vagy esetleg gyűlöletben életünk, vagy élünk. A megváltozás lehetősége mindig fennáll, mindig jelen van és tulajdonképpen erre akar rámutatni ez a közmondásszerű bölcs mondás, ezt akarja elérni. Mintegy útmutatást tár elénk, egy követendő példát, végül is ezért fogalmazták meg hasonlatokkal, ellentétekkel, majd ezért is jegyezték le a Példabeszédek könyvébe.

Tisztán elénk tárja és bemutatja, hogy a vagyon, a gazdagság, a jólét soha nem pótolhatja a szeretetet, mert a szeretet ezeknél jóval értékesebb.

Ez a fajta szeretet pedig összeköt bennünket Istennel, hiszen Jézus Krisztus is azt tanítja számunkra, hogy szeresd az Urat a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, és teljes elmédből (Mt. 22,37). Ha mindez ott lakozik a te szívedben, lelkedben, elmédben, akkor máris boldogabb ember lehetsz, akkor nem kell tartanod a nehézségektől, az akadályoktól, hiszen képes vagy arra, hogy azokat leküzd. Amikor megmutatkozik ez a fajta szeretet a te életedben, akkor pótolni tudja a kicsit, a keveset. Nem csupán az étel, a főzelék, a hizlalt ökör táplál, hanem a szeretet is, ami egy olyan lelki táplálék melyre naponként szükségünk van.

A mai útravaló ebből az igéből így hangzik: ne légy ostoba! Hallgasd meg, és fogadd meg, amit a bölcsesség tanít. Hallgasd meg, és értékelj eszerint, cselekedj ennek fényében nap mint nap, nem feledkezve meg Isten gondviselő szeretetőről, mellyel nap mint nap körülvesz. Lásd be, hogy az egymás iránti szeretet, kedvesség, törődés, fontosabb annál, hogy mit eszünk, felülírja azt, hogy mennyire is vagyunk tehetősek.

Zárógondolatként szeretném megosztani azt a házi áldást, amit sok háznál láttam, és az érdekesség az az, hogy egy szépen díszített tányér közepébe van beírva: Hol hit, ott szeretet. Hol szeretet, ott béke. Hol béke, ott áldás. Hol áldás, ott Isten. Hol Isten, ott szükség nincsen.

                                                Ámen

 

Lajos József,
V. éves teológiai hallgató

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s