remélt dolgokban való bizalom, és a nem látott létéről való meggyőződés…

És mit mondjak még? Hiszen kifogynék az időből, ha szólnék Gedeonról, Bárákról, Sámsonról, Jeftéről, Dávidról, Sámuelről és a prófétákról. Ezek hit által országokat győztek le, igazságot szolgáltattak, ígéreteket nyertek el, oroszlánok száját tömték be, a tűz erejét kioltották, megmenekültek a kard élétől, felerősödtek a betegségből, hősök lettek a háborúban, és megfutamították az idegenek seregeit. Zsid 11. 32 – 34

A zsidókhoz írt levél a korai keresztyénség egyik legjobban megírt műve, s mégis ennek ellenére eredetét homály fedi. Ettől eltekintve egy olyan műről beszélhetünk, ami mindig is fontos üzenetet hordoz magában, akárcsak a Biblia más könyvei.

Hogyha kontextusában vizsgáljuk meg a ma reggelre kijelölt igeszakaszt, akkor nyílvánvalóvá válik mindenki számára, hogy ennek a preikópának a központi üzenete a hit, annak fontossága. A 11. rész első versében máris megtaláljuk a hitnek azt a csodálatos megfogalmazását, amit számtalan alkalommal használuk, idézünk akkor amikor azzal a kérdéssel találkozunk, hogy mi is a hit. A hit pedig a remélt dolgokban való bizalom, és a nem látott létéről való meggyőződés.

A 11. rész beszél ugyanakkor a hit példaképeiről is a világ teremtése óta. Ezért is, mint egy-egy példát felhozva említ neveket a szentíró, mint például Gedeon, Bárák, Sámson, Jefte, Dávid, Sámuel. S mint ahogyan az ige is fogalmaz, ezek az emberek hit által országokat győztek le, igazságot szolgáltattak, betegségekből gyógyultak meg, lettek hősökké. Ezen példákon keresztül ösztönöz bennünket is ez a ma reggeli igeszakasz a hitben élésre.

Hatalmas ereje van tehát a hitnek, s erre nem csak ezek a Bibliai szereplők jó példák, hanem úgy gondolom, hogy mi magunk is megtapasztalhatjuk a hitnek erejét. Mert ezek az Izráel történetéből származó példák nem egyszerüen hőstettek voltak, hanem bátran kijelenthetjük, hogy a hitnek a gyümölcsei. Hiszen van, hogy az életünk során nehéségekbe ütközünk, megpróbáltatások előtt állunk, de ha a mi hitünkre támaszkodunk, akkor mi is megtapasztalhatjuk a hitnek a gyümölcseit.

Tudjuk azt, hogy számtalan dolgot tudunk kivitelezni a pénznek, az ismeretségnek köszönhetően. De mindezek mulandó dolgok, ezeket bármikor elvehetik tőlünk. De ha szilárd hitünk van azt senki nem veheti el tőlünk. És ha ezzel a szilárd hittel bízunk a mi mennyei Atyánkban, ennél nincs hatalmasabb.

Elhangzik a Római levél első részének 17. versében, hogy az igaz ember pedig hitből él. És nem akármilyen hitről beszélhetünk, hanem keresztyén hitről. Egy olyan hitről melynek alapját maga Jézus Krisztus adja.

Hitben élni ugyanakkor bizonyos egy életformát, egy életstílust jelent. Mert a hitünk meghatározza az egész életünket, gondol-kodásunkat, mondhatjuk azt is, hogy formál bennünket.

Hit által bennünket, a mi mennyei Atyánk megsegít, de mindezért mi magunk is hálával tartozunk. Hálával tartozunk az Ő végtelen szeretetéért, és kegyelméért amellyel nap mint nap megáldja a mi életünket. Elhangzik a perikópa záró verseiben, hogy ezek az emberek, hit által jó tanubizonyságot nyertek, mindazért, mert Isten gondoskodott róluk, gondoskodott számukra valami külömbről. Ugyanígy, akik hiszünk őbenne, akik bátran nem csak a nehézségek, megpróbáltatások idején kérjük az ő segítségét, hanem hálát adunk az örömök, sikerek idején is, ugyanígy megsegíti a mi életünket is.

Hitünk pedig nem egy elkerülhetettlen sorsba vetett hit, hanem egy gondoskodó, valóságosan létező Istenbe vetett hit. Mindehhez hozzátarozik az is, hogy dolgunkat, kötelességünket mi magunk mindig, minden körülmények közepedte felelősségteljesen elvégezzük, úgy hogy mindig hiszünk, és bízunk a mi Teremtő Istenünkben. Hinnünk kell benne, hiszen neki hatalma van mindenek felett, hatalmából kifolyólag pedig képes bennünket megsegíteni, képes arra, hogy támogasson, képes arra, hogy gondunkat viselje.

Nem szabad mindezek ellenére megfeledkeznünk a hálaadásról. Ha ekkora kegyelmet kapunk, ha ekkora ajándékot kapunk Istentől,  akkor mindezt becsüljük meg, éljünk ennek teljes felelősség-tudatába.

Ámen.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s