Ne félj, én megsegítlek téged

“Hallgasd meg szavamat reggel, URam, reggel eléd készülök, és várlak.”

Zsolt 5, 4

Dávidnak élményekben gazdag életútja volt. Volt része felemelkedésekben és megaláztatásokban egyaránt. Egyszer hősként ünnepelték, máskor hazaárulóként gyalázták. Néha üldözték, máskor ő üldözte ellenségeit. Nem egyszer szűk barlangban húzta meg magát, máskor meg királyi palotában élt. Erkölcsi magaslatokon járt, de bűnben is bugdácsolt. Követett el hibákat, de tudta, hogy Isten útját és akaratát ember nem keresztezheti. Megküzdött Góliáttal, akit körülmetéletlennek fokozott le, mivel tudta, hogy az ő Istene az egyedüli Úr. Nem jutalomért, hanem Isten dicsőségéért készült a bajvívásra. A felolvasott versből is kiderül, hogy Dávid nem a maga erejében és bátorságában bízik, hanem Istenben. Cselekvésének az az alapja, hogy féli az Urat.

Felmerült bennem az a kérdés, hogy a mai társadalom mennyire féli az Istent? Kíváncsi vagyok arra, hogy hányan kezdik Istenhez való fohászkodással a napot: Uram, Te teremtettél engem, kezedbe adom az életem, vezess a Te utadon. Nemrég olvastam egy felmérést, amely az emberek napi általános cselekvéseit vizsgálta. Az eredmény meglepő: az imádkozásra, az Istennel való kapcsolatra a mai modern kor emberének csak napi 1 perc ideje jut.

Ennek talán az az oka, hogy elképzelhetetlen az emberek számára az, hogy a mai világban, napjainkban is léteznek csodák. Ott vannak jelen az isteni csodák a hétköznapokban, talán mi is közömbösen elsétálunk mellettük. Jézus is arra bíztatja a tanítványait, hogy óriási dolgok történhetnek az életbe, egyetlen egy feltétellel: „ha van hitetek és nem kételkedtek”(Mt.21,21).

Minden, amit imában kérünk meg is kapjuk, ha hisszük. Hogyan kell ehhez imádkozni? Milyen az igazán, hitből, szívből imádkozó ember?

  • Kiemelkedik a környezetéből, elvonja magát a külső élet nyugtalanságából, Istenhez tér;
  • Békességessé lesz a bensőnk, új életerő és életöröm nyílik meg előttünk, új örömmel megyünk tovább a feladatok, kötelezettségek végzésére, az élet terhei és fájdalmai hordozására;
  • Bármi, ami aggaszt, ami fontos, nem csekély ahhoz, hogy Isten elé vigyük;
  • Imádságban elhagyjuk a külső zajokat, elhallgatnak a zivatarok, a gondok nyugtalansága, aggodalma, a lélek lecsendesül;

A zsoltáros imádsága elején megfigyelhető, hogy lelki sivárságban szenved, majd fohásza végére a lelke lecsendesül. A mai világ is tele van sajnos ilyen lelki sivárságban szenvedőkkel, keresőkkel, akik keresnek valamit, de nem tudják, hogy mit vagy jobban mondva nem tudják, hogy Kit. A lelkipásztoroknak és nekünk, jövendőbeli lelkészeknek a feladatunk, hogy Istenhez tereljük a lelki sivárságban szenvedőket, lelki gyógyuláshoz vezessük őket. Rá kell vezetnünk őket arra, hogy nyissák ki a Bibliát és tegyék oda szívüket Isten kezébe, mert egyedül így gyógyulhatnak meg.

Egy idős lelkész azt mondta nekem, hogy nem irigykedik a jövendőbeli lelkipásztorokra. Rögtön megkérdeztem: – miért? A válasza határozott volt és egyet is értek vele: a mai fiatal Facebook generációt sokkal nehezebb megszólítani, sokkal több a kísértés, sokkal több a program a fiatalok számára. Nem baj az, hogy bővebb a választási lehetőségük, de vigyáznunk kell a lelki épülésükre, arra, hogy az ima távcsövén keresztül keressék az Istent. Törekedjenek arra, hogy keressék, töltésnek el vele többet 1 percnél, és akkor rájönnek arra, hogy:

A hit tudja, hogy minden kérdésre van felelet.

A hit tudja, hogy minden problémának van megoldása.

A hit tudja, ha valamit meg kell tenni, azt meg is lehet.

A hit tudja, hogy minden nehézség leküzdhető.

A hit tudja, hogy törekvései és vágyai valóra válnak.

A hit tudja, hogy semmitől és senkitől nem kell félnie.

A hit tudja, hogy minden bánatra van vigasztalás.

Ha keressük, hogy hogyan szabadulhatunk meg a kilátástalannak tűnő helyzetből, akkor csendesedjünk el, és “semmi felöl sem aggódva”, tárjuk fel szívünket Isten előtt.

Testvérem, ne felejts el mindennap imádkozni, mert Isten sem felejtett el reggel felkölteni téged, nem feledkezik meg rólad, sem a félelmeidről, hiszen azt mondja neked, azt üzeni most nekünk is: Én az Úr a te Istened erősen fogom jobb kezedet és azt mondom néked: Ne félj, én megsegítelek Téged. Ámen.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s