Nem azért jöttem, hogy igazakat, hanem hogy bűnösöket hívjak megtérésre

 

És amikor ezt hallja vala Jézus, monda nékik: Nem az egészségeseknek van szükségük orvosra, hanem a betegeknek, nem azért jöttem, hogy igazakat, hanem hogy bűnösöket hívjak megtérésre.

Mk 2, 17

Az első dolog, amire fel kell figyelnünk ebben az igeversben az ”ezt” szócska. Mit hallott Jézus? Miről is van szó? Jézus Lévi házban vendég, aki egy vámszedő. A mesterségéből adottan is lehet tudni, hogy ő egy bűnös ember. A zsidó nép nagyon megvetette a vámszedőket, hiszen tudjuk, hogy adót, vámot szedtek, amit a rómaiaknak szedtek és talán pont azért, mert őket a társadalom megvetette ezért pénzzel próbálták kárpótolni magukat, ezzel még inkább kiváltva a zsidóság ellenszenvét. Pedig sok esetben, valószínű nem ők választották a szakmát, hanem örökölték, vagy éppen a rómaiak ruházták fel őket a feladattal. Úgy állítjuk be mi is a vámszedőket, sőt a jelenben akár a rendfenntartókat, mint ellenségeinket. Sokszor nem gondolunk bele abba, hogy nekik is családjuk van és lehet nem örömmel büntetik az embereket vagy szedik a vámot, hanem azért, mert munkájukat el kell végezniük és a családjuknak enni kell adniuk.

A másik szereplő a történetben a farizeusok köre. Akik, (pfúj) de képmutatóak és mennyire mindig csak a külsőségekre adnak. Ők egy felső kaszt. Akik mindenkinél jobbak, szebbek, okosabbak. A szent írást ismerik és szó szerint aszerint próbálnak élni. Tudjátok mit tettek, hogyha éppen egy szép nőt megláttak, és csak tudatukban vétkeztek is a törvény ellen? Odamentek a legközelebbi falhoz és a fejüket ütötték a falba, hogy elhessegessék a gondolatot, vezekeltek ez által. Ha belegondolunk, ma is vannak farizeusok, talán az ennek megfelelő irányzat a fundamentalizmus lenne. De kívülről láthatjuk, hogy sokszor pont ezért bukik meg az irányzat, nem biztos, hogy ma helyesen tudjuk interpretálni „a szemet szemért” igeverset egy fundamentalista gondolkozásmód szerint, vagy ha igen, akkor sokan vakok lennénk. Tudjuk, hogy mi volt az egyik feladata a farizeusoknak? A farizeusok azok voltak, akik legjobban várták a Messiást. A farizeusok köre több csoportra felosztva járt-kelt és keresték a Messiást, próbáltak megbizonyosodni Jézusról, hogy vajon ő az igaz megváltó vagy sem. Jézus korában nem csak Jézus tett csodákat, nem csak ő volt Messiás- jelölt, nagyon sokan adták ki magukat prófétáknak, és egy ilyen helyzetben a farizeusoknak kötelességük volt az, hogy meggyőződjenek róla. Mint a hívők elitjének, nekik felelősségük volt, hogy ne tévedjenek. Talán az egyetlen hibájuk az volt, hogy egy földi uralkodót vártak vissza, aki felszabadítja a népet a római hatalom alól és visszaállítja a Dávid korabeli királyságot. De Istennek más volt a terve, nagyobb ajándékot akart adni az emberiségnek egy földi uralkodónál. Lehet, hogy Dávid ideje alatt független földrésszel rendelkezett a zsidóság, de Jézus visszaállította azt, ami nem egy földrészt jelent, hanem örökéletet ad az embernek. A farizeusok csak nem látták a teljes képet, de ki láthatná, ki érthetné meg Isten nagyságát előre.

Beszéljünk a betegekről, beszéljünk rólunk. Ma este a te dolgod eldönteni azt, hogy farizeus vagy ebben a történetben vagy vámszedő. Elárulok egy titkot, egyik sem jobb a másiknál, bármit választasz beteg vagy. De ez nem azt jelenti, hogy nincs esély arra, hogy meggyógyulj. Akarva akaratlanul, a hitvallásunk jut eszembe, ami akárhányszor a kezembe kerül, azt érzem, és sokan vagyunk így a másodévről, hogy azt érezzük, hogy mennyire bűnösök vagyunk, sőt még a legjobb cselekedetem is bűnökkel fertőzött és semmi sem az én érdemem. Ez tény és ezen nem tudunk változtatni, de ezzel nem azt mondja a mi Urunk, hogy értéktelen vagy és felesleges. Pont az által gyógyulunk, hogy ebben a helyzetben tehetünk valamit embertársainkért. Biztos ismerős az a kép, amikor kényszerhelyzetben, szükség helyzetből a kevésbé sérültek segítik azokat, akik súlyosabban sérültek meg. Csak nagyon kell vigyáznunk, hogy ne mennyünk át a másik végletbe, amikor azért mert a mi hitünk erősebb, mint más hite, elítéljük azt, aki még nem tudta átadni magát Krisztus kegyelmének. És ne értsetek félre, az erős hitűség az nem egy konstans állapot, mindenkinek van erősebb és gyengébb pontja az életben, de mind betegek vagyunk.

Az egyetlen különbség a bűnös farizeusok és a bűnös vámszedők közt annyi, hogy a farizeusokban még nem történt meg a felismerés Jézus személyével kapcsolatosan, míg a vámszedőkben már igen. És szerintem pont azért történik meg hamarabb a felismerés bennük, mert megtapasztalták már azt, hogy mit jelent Istentől távol lenni. De Jézus szemében mindkét ember egyenlő, mert másként áldozata a keresztfán nem lett volna tökéletes áldozat. Nem a mi dolgunk Istennek a pedagógiai módszereit vizsgálni, egyesekkel leül egy asztalhoz, másokat téves hitükben mozgat meg az által, hogy leül a társadalom kivetettjeivel. Elég sokat hangsúlyoztuk ma azt, hogy bűnösök vagyunk, de számunkra a bűnnel nincs vége a történetnek, hanem tudjuk azt, hogy Krisztus értünk halt meg a keresztfán és támadt fel, hogy nekünk reménységünk legyen. A lényeg az, hogy fogadjuk be Jézust az életünkbe és engedjük át az irányítást, hogy élhessünk az Isten kegyelméből.           Ámen

 

Lészai Róbert, II. évfolyam

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s