Teremtő és eszköz viszonya

“Micsoda kifordított gondolkodás! Egyenlő lenne az agyag a fazekassal? Mondhatja-e az alkotás alkotójának: Nem ő készített engem; és az edény a formálójának: Ez nem ért hozzá?”

Ézsaiás 29,16

Kedves testvéreim! Ézsaiás próféta könyvének ez a része egy rejtett tanítást hordoz magában. Pontosabban fogalmazva az előző vers tanítását hivatott megerősíteni, ahol így fogalmaz: Jaj azoknak, akik mélyen elrejtik tervüket az ÚR elől, és akik sötétben szoktak cselekedni, azt gondolván: Ugyan ki lát és ki ismer bennünket? Ebből a két versből is visszatükröződik az, amit általánosan elmondhatunk magáról a prófétáról: Ézsaiás mindig olyan büszke emberek ellen emeli fel a szavát, akik önmaguknak túlzottan nagy hatalmat tulajdonítanak és visszaélnek ezáltal Isten tekintélyével. Ezek az emberek hamis képzeteket táplálnak önmagukról, és ez által önmagukat Isteneknek vagy pedig félisteneknek tekintik. Ebből kifolyólag tagadják azt, hogy őket a mindenható Isten teremtette volna, és megfosztják Istentől mindazt a tiszteletet, ami Őt megillette volna.

A felolvasott igerész egyik kulcsgondolata, a fazekas mester illetve a cserépedény képében tárul elénk. Ez a gondolat nem más, mint a tulajdonjog kérdése. Mit is jelent ez? A tulajdonjogot meghatározhatjuk úgy is, mint a legfőbb hatalom egy adott dolog felett. Jogi kontextusban leggyakrabban ezt az ingatlanokra értjük. A Biblia kontextusában ez azonban teljesen más értelmet nyer. Ha Isten rendelkezik az ember fölött, ha az ember az ő teremtő Istenének a tulajdonát képezi, akkor kijelenthetjük azt, hogy tulajdonjoggal bír. Ez magába foglalja azt is, hogy azt tehet az emberrel, amit csak akar, hiszen megvan a tulajdonjoga és a hatalma is hozzá. Ebbe nem szólhat bele senki más és mindezt nem gátolhatja senki és semmi. Egy kívülálló számára ez a kijelentés zsarnokinak tűnik, de akik átlátják mindezt, akik elismerik Isten felségességét és egyben azt, hogy ők is Istenhez tartoznak, azok tudnak bízni Isten kiválasztó kegyelmében és ezt szeretettel tudják szemlélni. Azért, mert bár Isten összetörhetne, sárba tiporhatna és feledésbe merülhetnénk, mégsem ezt teszi velünk. Pont ezzel ellenkezőleg: akik Istent uruknak ismerik el, azok a kiválasztottak. Ez egyben a hovatartozás kérdését is magába foglalja. De ott van bennünk az a kérdés is, hogy mit szemlélek? Ha Isten a bűn miatt minden embert meg kellene büntessen, mindenkit el kellene vesse magától, nem az a csodálatos, hogy vannak akik mégis üdvözülnek? Ebben van tehát Isten jóságos oldala, ezáltal tárja ezt elénk. Aki viszont csak azt szemléli, hogy Isten csupán csak ítélkezni tud, és összetör, az csakis Isten haragos oldalának a szemlélője. A cél és eszköz viszonya is fontos szerepet játszik. Mert e világon mindennek célja van. Isten a világot és benne az embert, egy jól meghatározott céllal teremtette. Ezáltal az ember Isten képének hordozójaként, Teremtője parancsa szerint kell éljen. Ha pedig az ember nem hallgat Teremtőjének szavára, akkor soha nem fogja megérteni létezésének célját.

A másik fontos gondolata ennek az igeszakasznak az edény formálásának a kérdése, az edény formálás tudásának a kérdése. Akárki nem képes erre. Hiába próbálkozik ezzel egy cipész vagy egy  asztalos. Számukra nem fog ez összejönni. Hiába akarja az agyag saját magát formálni, képtelen erre. A mester aki ehhez a legjobban ért, az a fazekas mester. Ezt a feladatot az ő kezére kell bízni, ő ért ehhez a legjobban. És ugyanígy van ez Istennel is. Ő alkotott bennünket, hatalommal rendelkezik felettünk, képes megbüntetni vétkeink miatt de ugyanakkor számos bajtól meg is óv bennünket. Bizalommal kell életünket az Ő kezébe helyezni. Az Ő kezére kell bízni, hiszen Ő tudja a legjobban. Azt a célt és funkciót amire megalkotott, tőle kell megkérdezni és megtudni. Ezt lehet példázni azzal, hogy egy boros kancsót nem használhatunk állatok itatására. Ezért fontos Ővele mindig kapcsolatban lenni, hogy ezáltal eleget tudjunk tenni teremtésbeli rendeltetésünknek. az emberi élet pedig így kerülheti el biztosra a céltévesztést. Ámen.

 Lajos József, II. évfolyam

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s