Istenben bízva

„Nem szabadul meg a király nagy sereggel; a hős sem menekül meg nagy erejével: Megcsal a ló a szabadításban, nagy erejével sem ment meg. Ámde az Úr szemmel tartja az őt félőket, az ő kegyelmében bízókat, hogy kimentse lelküket a halálból, és az éhségben is eltartsa őket”

 (Zsolt. 33, 16-19)

 

 

Akkor kilépett a bajnok férfi a sereg elé. Közel három méter magas termetével mindenkit lenyűgözött. Fejét rézsisak fedte, testét pikkelyes páncél, lábát meg rézpáncél borította. Vállán hatalmas pajzsot hordott, és dárdájának csak a vashegye majdnem 9 kilót nyomott. Kiállt és ordított, szitkozódott és gyalázkodott, mert biztos volt a dolgában. Nincs az az ellenfél, aki szembe merne szállni vele. Teljesen megbízott erejében és félelmetes fegyvereiben. Igen, ez a rettegett harcos Góliát volt. Az igevers viszont nyomban felidézi bennünk a történet folytatását is: nem menekül meg a hős nagy erejével. Egy serdülő ifjú röviden végzett a rettegett vitézzel. Ezt is mondhatjuk: Góliát kiment azt gondolva hogy, és közbe dehogy.

Ma a számítógépek világában az emberek nagy része a technikában bízik, gondoljunk csak bele, hogy mi sem tudunk meglenni nélküle hétköznapjainkban. Ezenkívül a fiatalok körében ma már mindenki hatalmas televíziós sztár szeretne lenni úgymond „celeb”. Egyszer megkérdeztem az unokaöcsémet, aki másodikos, hogy ő mi szeretne lenni, ha nagy lesz, és azt válaszolta, hogy gazdag. Az Igéből azt hallottuk, hogy az akkori ember, a király és a harcos, a hadseregében és a lovában bízott, úgy a ma embere is sok mindenben bízik: ki a bankszámlájában, ki a tudásában, ki a népszerűségben. A ma embere is furcsa dolgokra támaszkodik, ezért nekünk keresztényeknek az a feladatunk, hogy példát mutassunk. Miben bízunk mi és mennyire?  Amikor azt hiszed, hogy veled semmi rossz nem történhet, te miben bízol? Neked mi jelenti a biztonságot? Az, hogy fel van szerelve a házad kamerával, esetleg tele van a bankszámlád pénzzel, vagy van életbiztosításod és hiszel benne, hogy ezek megmentenek bármitől? A tudásodban és a képességeidben bízol, hiszen ha rendelkezel bizonyos készségekkel, akkor a legkeresettebb leszel a munkaerőpiacon? Vagy talán abban bízol, hogy ha veled foglakozik a média, akkor jobb emberré leszel? Rengeteg dolog van, amiben bízhatunk, de ha egészséged, anyagi helyzeted vagy családod veszélybe kerül, hirtelen ráébredsz, milyen törékeny is az élet. Most talán a napos oldalon vagy, de bármikor kopogtathat ajtódon a nehézség. Amikor ez megtörténik, felismered, hogy az olyan dolgok, mint az erő, hatalom, vagyon vagy népszerűség nem fog megtartani. Ha a nagy erő megtartana, akkor Góliát nem lett volna a tulajdon fegyverének áldozata. Ha a hatalom képes lenne erre, akkor Sztálin nem félt volna elaludni éjszaka, és nem lett volna üldözési mániája. Ha a vagyon meg tudna tartani, akkor a milliárdos emberekről nem hallhatnánk olyant, hogy félelmében a világtól elzárt remeteként él, míg végül magányosan meg nem hal. Ha a népszerűség megtartana, John Lennont nem úgy jellemeznék az életrajzírói, mint egy félelmekkel teli embert, aki csak égő lámpa mellett tudott aludni, és rettegett a kórokozóktól. A földi támaszok csak egy darabig tudnak segíteni. Bátorságot az élethez az Istenbe vetett mély és szilárd bizalom ad, mert az ő igéje ezt mondja: „az Úr szemmel tartja az őt félőket, az ő kegyelmében bízókat”.

Lehet, hogy sokan szeretnek, mégis szíved mélyén bizonytalannak és szegénynek fogod érezni magad mindaddig, amíg meg nem érted, hogy Isten vigyáz rád. Isten azt akarja, hogy boldog légy, és ezért szemmel tart. Nem kötelez semmire! Szabadok vagyunk! De ebben a hatalmas szabadságunkban tudnunk kell, hogy ha nem is látjuk, Isten akkor is ránk tekint „szemmel tart”, gondja van ránk.

Fontos felismernünk és elismernünk, hogy Isten a forrása minden ránk áradó áldásnak. Ez az a pont, ahol mindannyian kudarcot vallhatunk. Nézzünk szembe azzal, hogy a több nem mindig jobb! Sőt, az Istentől való függőségünk csökken, ahogy egyre inkább más dolgokra kezdünk támaszkodni. Az ószövetségben kamatmentesen kellett kölcsönt adni a szegényeknek, a tartozásokat minden hetedik esztendőben el kellett engedni, a rabszolgákat fel kellett szabadítani, és el kellett látni őket javakkal, melyek elősegítik az újrakezdést, a családi birtokot vissza kellett váltani, és az eladott vagy elvesztett és vissza nem váltott birtokot vissza kellett szolgáltatni eredeti tulajdonosának. Miért? Mert Isten azt akarta, hogy népe tőle függjön, őrá támaszkodjon, ne vagyonára, javaira. Ezért figyelmeztette őket: „Amikor… bővében leszel mindennek, akkor föl ne fuvalkodjék a szíved, és el ne feledkezz Istenedről… Ne gondolkodj tehát így: az én erőm és hatalmas kezem szerezte nekem ezt a gazdagságot! Hanem gondolj arra, hogy Istened, az Úr ad neked erőt a gazdagság megszerzésére…” (5Mózes 8,12-18). Isten irányelvei nem változtak. A tennivalók és tiltások listája olyan, mintha útmutatást kapnánk egy személytől. Ha térképet adna kezünkbe, arra összpontosítanánk, de így egy személyt kell követünk, és őrá figyelnünk. A Biblia nem azt mondja, hogy Isten megjutalmazza azokat, akik szorgalmasan keresik az e világi „dolgokat”. Nem, a Bibliában azt olvassuk: „… aki az Istent keresi, annak hinnie kell, hogy ő van; és megjutalmazza azokat, akik őt keresik” (Zsidók 11,6). Ha Istenen kívül bármi másban keresed a kapaszkodót, folyton küszködni fogsz. „Ne aggódjatok ezek miatt… mennyei Atyátok tudja, hogy szükségetek van minderre… és megad majd mindent, amire szükségetek van.” (Máté 6,31-33).

Dávid is így ment a harcba, az Úrnak kegyelmében bízva, és egy percig sem kételkedett abban, hogy az Úr megsegíti. Nem saját erejében és termetében bízott, hanem életét az Úr kezébe adta. Az Úr pedig nem azt nézi, hogy mid van, mekkora vagy és, hogy elbírod-e a páncélt. Hanem azt nézi, hogy mi van a szívedben, milyen indulatok vezérelnek, és bízol-e abban, hogy Ő meg tud tartani, segíteni és megszabadítani bármitől. Az Úr szemmel tartotta Dávidot, így Góliátnak semmi esélye nem volt Dávid ellen. Az Úr minket is szemmel tart, ha Benne bízunk, ezért a sátánnak semmi esélye sincs ellenünk. Ezért valljuk hát mi is az Erdélyi Református Egyházkerület jelmondatával: „Ha Isten velünk, kicsoda ellenünk?” (Róma 8,31)

Ferenczi Zoltán, IV. évfolyam

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s