Dupla vagy semmi

“Amikor átmentek, azt mondta Illés Elizeusnak: Kérj tőlem valamit, mit cselekedjem veled, mielőtt elragadtatom tőled. Elizeus azt mondta: Legyen, kérlek, a benned való lélek kétszerese énbennem!”

2Kir2,9

Legyen, kérlek a te benned való léleknek kettős mértéke én rajtam.

2015-ben Kolozsvár Európa Ifjúsági Fővárosa. Ennek kapcsán létrejött egy ún. Share-Szövetség, különböző ifjúsági szervezetekből. A kulcsszavak ezek, megosztani az örömöt, a kultúrát, az erőt, a közösségi élményt. A keresztyén ifjúsági szervezetek a Share Faith csoportba tömörültek és az év minden hónapjának egy bizonyos témát adtak.

Megosztani a hitet. Hogy is van ez? Meg lehet osztani, továbbadható a hit? A napokban ünnepelte az Unitárius Egyház a tordai országgyűlésen meghirdetett vallásszabadságot és annak egyik tétele így hangzik, hogy a hit Isten ajándéka. Dávid Ferenc az Ef 2,8-at idézi ezen a helyen.

Mindig is megvolt a vágy, hogy a tanítványok a mesterek tudását, képességeit, készségeit, ellessék, megtanulják, megörököljék, megszerezzék. Mindegy, hogy milyen módon, módszer-függetlenül meg volt a vágy. A hitre vonatkozóan is. Szeretném, ha az az erős hitem lenne, mint a példaképemnek. És van, amikor ez a vágy kölcsönös, a mester is szeretné átadni a tanítványnak mindazt, amit ő értéknek gondol az ő életében.

Nagyon szép, több szempontból is szimbolikus története a Bibliának Illésnek és Elizeusnak ez a beszélgetése, amiből a mai alapigét felolvastam.

Illés már az elragadtatására készül, sőt a prófétafiak is tudnak erről, egyedül mintha csak Elizeus nem akar tudomást venni erről, még ragaszkodik Illéshez, még van megbeszélni való téma, elintézni való dolog közöttük. Elindulnak Gilgálból, Béthelen és Jerikón keresztül eljutnak a Jordánhoz és ott már csak ketten kelnek át a folyón. Amikor már csak ketten vannak, akkor áll elő Elizeus ezzel a kéréssel, Legyen, kérlek a te benned való léleknek kettős mértéke énrajtam. Nem a palástját kéri Illésnek, hanem sokkal nagyobb örökséget. Mer nagyot kérni. Az életnek ilyen pillanataiban minden szó súlya felértékelődik.

Szabó T.Anna mesélte el, hogy amikor nagyapjával Szabó T.Attilával kirándult, egy adott ponton a nagyapja azt mondta, hogy innen már csak egyedül megyek tovább a csúcsra. És két napra rá hirtelen meg is halt a nagyapa. Utólag ilyenkor megértjük a szavak, mondatok rejtett üzenetét.

Példakép, mester, tanító, tanár, mentor, előljáró. Mind megannyi szép megnevezés, amely elárul valamit abból, hogy miként tekinthetetett Elizeus Illésre.  „Emlékezzetek meg előljáróitokról, akik szólották néktek az Isten beszédét és figyelmezvén az ő életük végére, kövessétek hitüket.”  (Zsid 13,7)

Túlszárnyalni a Mestert. Legyen a te benned való, munkálkodó léleknek a duplája bennem. Próbáltam utánanézni, hogy vajon egyenlőségjel tehető itt a lélek és a hit között? Jelentheti-e itt a lélek a lelkületet, a lelkesedést, a hitet?

Van a Szentírásban ehhez a témához kapcsolódóan egy másik érdekes rész, amikor Mózes belefárad a munkába és Isten a Mózes megfáradt lelkéből szakít és ad 70 másik vénnek és immár leoszthatja a munkát a megfáradt népvezér. Isten végzi el ezt a műveletet.

Itt is Illés meghallgatja a kérést, de nem ígéri biztosra annak teljesítését. Ha meglátsz engem, ahogy elragadtatom, meglesz. Vagyis ha Isten is úgy akarja és te is éber leszel, teljesülni fog a kérésed. Isteni akarat és tanítványi ébrenlét, készenlét.

A palást megöröklése csak ráadás, külső jel, hogy mások is láthassák, tudhassák, Elizeus valóban Illés örököse, munkájának folytatója.

Hatodéven, szinte már egy kialakult hagyomány, de hallottam már olyanról is, hogy másodévesen már megvarratta a palástot magának, hogy mindenki idejében elkészíti a palástját, hogy amikor elkezdi a szolgálatot, akkor legyen, mit felvegyen.

Utolsó évesként nekem is megfordult a fejemben, hogy gyűjtenem kellene a pénzt palástra, aztán Édesapám azt mondta, hogy ne foglalkozzak vele, inkább vegyek könyvet belőle, majd a palást meglesz. Mi, a testvérek közül hárman lettünk lelkészek és Édesapám is még szolgált akkor, tehát tudtam, hogy tőle nem örökölhetek, az ő palástjára nem tarthatok igényt. Nagyon érdekes és viszontagságos az én palástom története, majd egyszer elmesélem, lényeg az, hogy tényleg lett palást, amit Édesapámtól kaptam, ami értékes örökség számomra, de sokkal értékesebb az a lelkület, amit azt megelőzően kaptam tőle.

Úgy gondolom, hogy nagyon biblikus volna, ha mai Elizeusokként megkeresnétek a magatok Illését, ha már a mai Illések elmulasztottak Elizeusokat keresni maguk mellé. Egy hitben, bölcsességben, lelkületben előttetek járó példaképet, akire fel tudtok nézni, akitől tanulni tudtok, akit tudtok kísérni és akit túl szeretnétek szárnyalni. És amikor odaöregedtek, akkor válasszatok tanítványt magatok mellé, akit támogattok. Ezt a régi hagyományt próbálom feleleveníteni a mentor-mentorált rendszerrel, több-kevesebb sikerrel. Elizeus, mint tanítómester kudarcot vallott, ha arra gondolok, hogy Géházi milyen tanítvány lett mellette. A kudarcok is hozzátartoznak az életünkhöz. Van, amikor nem tudunk teljes mértékben azonosulni példaképünkkel, vagy olyan emberi hibát, bűnt fedezünk fel életében, amivel nem tudunk egyetérteni. Édesapámmal nem volt felhőtlen a kapcsolatunk és van az életnek olyan területe, ahol tudatosan másképp teszek dolgokat, de ettől függetlenül példaképemnek tekintem a szolgálatban és hálát adok, hogy rajta kívül voltak még más mestereim is, meg kollegák, meg tanítványok, diákok, akiktől úgyszintén tanulni tudtam.

A példaképekhez kell tudni ragaszkodni és kell tudni elengedni őket. Úgy ahogy Elizeus is átkelt a Jordánon Illéssel, megsiratta az ő hiányát, majd egyedül visszajött, teljes bizonyossággal a prófétafiakkal szemben, hogy Illés valóban az Úrnál van.

Imádkozom azért, hogy itt a Teológián és a szolgálat során is ilyen mester-tanítvány kapcsolatban legyen részetek, tudván azt, hogy Istennek nincsenek unokái, csak gyermekei, vannak harcok, melyeket nem lehet megspórolni. Ámen

Sógor Árpád, ifjúsági lelkipásztor

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s