Emlékeztető a bőségben

„Amikor jóllakásig eszel, szép házakat építesz és azokban laksz, amikor elszaporodnak marháid és juhaid, lesz sok ezüstöd és aranyad, és bővében leszel mindennek, akkor föl ne fuvalkodjék a szíved, és el ne feledkezz Istenedről, az Úrról, aki kihozott téged Egyiptom földjéről, a szolgaság házából.”

5Móz 8,12-14

„Jövel, Jézus, légy vendégünk, áldd meg, amit adtál nékünk. Ámen.” – minden étkezés előtt elmondjuk ezt az imádságot. (Csak úgy zárójelben jegyzem meg, hogy íme, a ma reggeli lelki eledelünk előtt is elhangzott.) Mi a szerepe ennek az imádságnak, ha nem csak automatikusan elhadarjuk, hanem szívből, odafigyelve mondjuk? Erre a kérdésre rögtön rávághatnánk, hogy a hálaadás és az isteni áldás kérése a táplálékunkra. Viszont ha alaposabban átgondoljuk a dolgot, ennek az imának szerepe az is, hogy emlékeztessen: mindazt az ételt, ami az előttünk levő asztalon van, Istentől kaptuk: „áldd meg, amit adtál nékünk”.

Magamból kiindulva mondhatom, hogy a mai ember a túl nagy információáramlás, a felgyorsult világ miatt nagyon hajlamos a feledésre. Ezért állandóan emlékeztetőket írunk a telefonunkba, hogy ne feledkezzünk meg különböző dolgokról. A felolvasott alapigénk is egy emlékeztető. Eredetileg Isten akkor emlékeztette népét, amikor véget ért a pusztai vándorlás, Izráel megérkezett az ígéret földjének határához és készen áll a honfoglalásra. De Isten ma reggel is emlékeztet minket, hogy ne feledkezzünk meg róla és mindarról, amit tőle kaptunk.

Az előbb említettem két okát a feledékenységnek: a túl nagy információáramlást és a rohanó világot. A feledékenységünknek azonban az is lehet az oka, hogy túlságosan a jelenre és a közvetlenül előttünk álló feladatokra összpontosítunk. S ha a feladatot sikerült megoldanunk, jön a következő feladat, aztán a következő és így tovább. Annyira el vagyunk foglalva, hogy nem tartjuk számon, mi mindent kapunk menet közben. Egyszerűen nincs időnk még figyelni sem arra, hogy minden nap jóllakunk, nem kell éhesen lefeküdnünk; hogy egyáltalán van hova lefeküdnünk. Nincs időnk tudatosítani magunkban azt, hogy milyen gazdagok vagyunk. S ha ezt nem tudatosítjuk, természetes, hogy hálát sem adunk. Az emlékezést és a hálaadást tehát tanulnunk kell.

Virágvasárnap néhány évfolyamtársammal és barátommal konfirmáláson voltunk: a holtmarosi gyermekotthonból 7 gyerek konfirmált. Azoktól a gyerekektől minden embernek tanulnia kéne a hálát. Vittünk nekik ajándékot, másoktól is sok mindent kaptak, tehát aranyuk és ezüstjük volt bőven – szó szerint is. De mindvégig éreztették velünk azt, hogy ők mennyire hálásak azért, mert ott voltunk. Így kellene nekünk is viselkednünk Istennel szemben: rengeteg ajándékot kaptunk és kapunk tőle (ugye nem sok idő telt el húsvéttól), amire folyamatosan emlékeznünk kellene és aszerint cselekedni, aszerint élni. Ha néha megemlékezünk az útról, amin idáig vezetett, rácsodálkozhatunk, milyen gazdagok vagyunk, sőt másoknak is adhatunk ebből a gazdagságból.

Aki tud helyesen emlékezni, az tud reménységgel előre nézni is. Mózes ezekben a mondatokban állandóan felfele mutat. Ne fuvalkodjék fel a szíved és el ne feledkezz meg Istenedről, az Úrról. Így tekints előre, mert Isten holnap is ugyanaz lesz, aki tegnap volt. Így tekints előre a következő hetekre, a feladatokra, majd a vizsgaidőszakra is.

Ha tudunk emlékezni, tudunk hálát is adni. Ha pedig hálásak vagyunk, ez megmutatkozik cselekedeteinkben, mindennapi életünkben. De megmutatkozik abban is, hogy szívvel-lélekkel mondjuk el és meg is éljük az étkezés utáni imádságot: „Aki ételt, italt adott, annak neve legyen áldott. Ámen.”

 

Antal Enikő, III. évfolyam

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s