Ha Isten veled van, győzni fogsz!

Bízd az Úrra dolgaidat, akkor teljesülnek szándékaid.

(Példabeszédek 16,3)

 

Mit tervezel a mai nap hátralevő részére? Ugyanazt fogod tenni, mint az összes többi napon? Döntöttél már arról, mit fogsz tenni a szabadidődben? A barátaiddal fogod tölteni? Tévézel vagy számítógépezel? Vagy valami mást tervezel? Mik a terveid a következő pár napra? Hova fogsz menni? Mit fogsz csinálni? Kikkel fogsz találkozni? Istennek is hagytál időt a terveidben?

„Bízd az Úrra dolgaidat…”bízd rá jelentheti azt is, hogy helyezd kezébe, gurítsd oda. Sokszor aggódunk, hogy nem teszünk eleget, és valószínűleg igazunk is van.

Ha azonban jól megvizsgáljuk a helyzetet, kiderül, hogy bár úgy érezzük, többet is tehettünk volna, az adott pillanatban megtettük a tőlünk telhetőt, és az Úr mindössze ennyit kér tőlünk. Nem vár tőlünk többet, mint amire képesek vagyunk, ezért az Úrra kell bíznunk dolgainkat.

Terheket hordozunk, sokszor olyan terheket, amelyek nagyon súlyosak, nehezen viseljük. Sokszor csak gurítani tudjuk őket. De ha ezeket a súlyos terheket odagurítjuk Istenhez, ő megoldja, mert nála mindig van megoldás!

Dolgainkkal legalább két dolgok tehetünk. Kezünkbe vehetjük és megpróbálhatjuk megoldani mindegyiket vagy felelőtlenül nem törődünk velük. Ez utóbbi nem sok jót ígér. A legtöbb ember általában helyesnek tartja saját életét, és nem törődik azzal, hogy van valaki, Isten, aki mindent tud róla.

Ezért aztán inkább a maga útját járja. Az előbbi jobb megoldás, de a gyenge pont benne éppen a bűntől átitatott énünk. Mégis mi lenne a helyes? – kérdezhetjük. Az Igében ott a válasz: bízd az Úrra dolgaidat. Mit jelent ez gyakorlatban? 1. Érdekel az Úr akarata. 2. Időt szánok az Igeolvasásra – naponta. 3. Megimádkozom döntéseimet, terveimet, céljaimat.

Sokszor kitűzünk magunk elé egy célt, egy jó tervet, és vagy összejön, vagy pedig nem!  Keressük a kiutat, keressük a jó megoldást, de nem mindig úgy van, ahogyan eltervezem. És ilyenkor szomorúak vagyunk, kétségbeesünk, elcsüggedünk. Éppen ezért, ha vannak olyan tervek, amelyeknek a kivitelezését nem tudom megoldani, bízzam azokat Istenre.

Aki így tesz, nem fog csalódni. Tedd meg, ami tőled telik, a többit pedig bízd Istenre, akkor teljesülnek szándékaid. „Uram, én most ezt tudom nyújtani. Sajnálom, hogy egy ilyen béna eszközt kell használnod, de ez van, ennél többre nem vagyok képes” – mondom az Úrnak, és nem kezdek el azon rágódni, mit kellett volna tennem.

Megteszem, ami tőlem telik, a többit pedig az Úr kezébe helyezem, és ebben a tudatban megpihenhetek. Bízd hát az Úrra dolgaidat és mondd: „Uram, ez a legtöbb, amit adhatok, használd akaratod szerint, felajánlom azt neked!” Az okos ember megtanulja az Úrra bízni életét, mert csak akkor lesz áldásban része. Ha pedig kihagyjuk Istent az életünkből, akkor göröngyös és gödrös lesz az.

Isten igéje arra bátorít bennünket, hogy Isten hatalmasan, szuverén módon irányít mindent, ő az, aki megvizsgálja a lelkeket, aki alakítja az életutunkat, végbe viszi mindazt, amit eltervezett velünk és általunk is. Merjél merészet gondolni.

Ne torpanj meg a tervek szövésében, mert ha Isten ügyéért gondolsz nagyot, akkor ő gondoskodik a kivitelezésről. Az Úr beteljesít mindent velünk kapcsolatban, ami hatalmas kincs és ajándék. Elvégezhetünk mindent, egyetlen dolog a mi részünkről és ez a felelősségünk: bízd az Úrra a te dolgaidat. A bizalom nem azt jelenti, hogy semmit sem teszek, hanem azt, hogy mindent megteszek Istenbe vetett hittel, alázattal, ha kell megújulva, ha kell bűnbánatot tartva, újra elindulva.

Egy angol mondás szerint, a cselekedetünk és a döntésünk nem kevésbé lesz a miénk, hogyha az Úrra bízzuk, csupán annak terhe válik könnyebbé!

Az ige nem a hiú ábrándra biztat, hanem arra, hogy aki Istennel mer álmodni (mint Jákob 1Móz 28-ban), ott Istennek gondja lesz arra, hogy az álom, a terv is valóra váljon.

Ezért kell bátran kezet nyújtani neki és kérni segítségét. Neki az a kedves dolog, ha Reá helyezzük gondjainkat, benne bízunk, mint mindenható Istenünkbe. Ha Neki kezdünk el engedelmeskedni, bármilyen nehéz körülmények közé is kerülünk, tisztában leszünk azzal, hogy Ő kezében tartja az eseményeket, Igéje által vigasztalást ad, Lelke által visszaállítja a hívő békességét.

Ez nem megy másként, csak ha hittel helyezzük Isten kezében a mi életünket. Nem hozhatunk döntéseket úgy, hogy ne bíznánk Istenre hittel terveinket, és józanul arra törekednénk, hogy Isten Igéjének szellemiségében történjenek azok. Mert gyümölcsöző keresztyén életet csak úgy lehet élni, úgy lehet növekedni, hogy ha teljes bizalommal Őhozzá fordulunk.

Ha Isten veled van, győzni fogsz!

Ámen.

Kis Bálint, VI. évfolyam

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s