Te benned van bizodalmam!

“Most azért, mit reméljek, oh, Uram? Te benned van bizodalmam!”

Zsoltárok könyve 39,8

Kedves Testvéreim!

Ha nem csak a 8. verset vesszük figyelembe, hanem a zsoltár teljes szövegére alapozunk, akkor megláthatjuk benne azt, hogy egy olyan ember gyengeségét juttatja kifejezésre, aki ennek ellenére mégis bizakodva lép föl. Életének mulandóságát felismerve a zsoltáros vallja azt, hogy csak Isten vethet véget szenvedéseinek.

Egy, a zsoltároséhoz hasonló bibliai példa áll előttünk a halálosan megbetegedett Ezékiás király történetében is. Annak ellenére, hogy egész életében hűséggel és tökéletes szívvel járt az Úr útján és mindig azt cselekedte, ami jó volt az Ő szemei előtt, mégis Ézsaiás próféta Isten által megjövendölte neki, hogy meg fog halni.

Ekkor arcra borult és imádkozott, mert bízott, reménykedett abban, hogy Isten nem feledkezett meg róla. Isten meghallgatta Ezékiást, és megtoldta életének napjait még tizenöt évvel.

Biztos vagyok benne, hogy ti is tapasztaltátok, mennyire boldogító, amikor valamely nagy reménységnek a beteljesedését várjuk.

Aki nehéz betegségből való felgyógyulásában reménykedik; aki egy régóta nem látott személynek megjelenését reméli; aki bármilyen természetű szomorúság közepette szebb holnapot vár, mennyire átadja magát ilyenkor a reménységnek: ahogyan a virradatot várja a beteg, úgy várakozik reménységének beteljesedésére a mindenkori ember is.

Most azért mit várhatok Uram? Tétova, megoldást kereső ez a kérdés. A mélységben lévő embernek a keserű kérdése ez, melyben a bizonytalanság és a csüggedés szólal meg. Olyankor kérdez ilyet az ember, amikor kétségei vannak afelől, hogy van-e tovább, vagy most mindennek vége van, nem tudom, hogy folytassam, vagy kérdés, hogy tudom-e egyáltalán folytatni. S minden oka megvan erre a kételkedésre.

Mert a Zsoltár szövegéből az derül ki, hogy itt nem egy ártatlan ember imájáról van szó, az imádkozó nem ok nélkül került ebbe a mélyedésbe. A Zsoltárban arról olvasunk, hogy bűnei miatt jutott oda (12. vers).

A keresztyén teológiában, igehirdetésekben sokat beszélünk arról, hogy Isten csapása – Ábrahám (Genezis 22), Jób, a vakon született ember (János 9), vagy Lázár (János 11) nyomán – a hit próbatétele is lehet. De eközben teljesen háttérbe szorul az a tény, hogy adott esetben az emberi léleknek ezek a mélységei az ember bűnével állnak szoros összefüggésben.

De van-e szabadulás a bűn mélységéből, vagy megemésztetik Isten ostora alatt (11. vers)? Bár a zsoltáríró fájdalmas szívvel kiált, tudja, hogy kihez kell menekülnie ebben az állapotban. S szinte egy lélegzetvételre mondja. Mit várhatok Uram? Egyedül Te benned reménykedem.

A zsoltáros bűnbánattal alázkodik meg Isten előtt. Tudja, hogy méltó a büntetés, megadással viseli azt, mégis a csapás levételéért könyörög, mert már-már elenyészett. Nem kérdőjelezi meg, hogy Isten jogosan küldte rá a betegséget, és ez a betegség a bűneire irányul.

A bűn büntetése pedig, a halál, melyet egyikünk sem kerülhet el. Emiatt van sok keserűség, szenvedés, betegség és fájdalom. Emiatt van az, hogy mint a lehelet olyan az ember élete. Néhány évtized, tele fáradtsággal és jajszóval. De a zsoltáríró, amikor így kesereg, akkor azt kéri, hogy Isten lássa meg az ő könnyhullatását és ne maradjon néma.

Nekünk, pedig újszövetségi embereknek Isten, Jézus Krisztusban adott reményt, abban a Krisztusban, aki tegnap és ma, és mindörökké ugyanaz. A keresztyén reménység ebben az élő Krisztusban bízik, aki erős Isten létére magára vette bűneinket. Ezért még inkább arra ösztönöz, hogy a halál útja helyett válasszuk az életet!

Isten megkereste és megtalálta a módját annak, hogy miként emelhet fel bennünket a sötét reménytelenségéből, a kétségbeejtő kilátástalanságból. Az elmúlás örök sötétsége helyett az örök élet fénye ragyoghatja be életünket.

Éljünk ezzel a lehetőséggel drága testvéreim, mert Jézus eljön miérettünk, ezért bízhatunk benne, ezért vethetjük belé minden bizodalmunkat. Valljuk együtt a zsoltáros szavaival: Uram, egyedül csak benned reménykedünk.

Kis Bálint, III. évfolyam

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s