Taníts meg engem a te akaratodat teljesítenem

Taníts meg engem a te akaratodat teljesítenem, mert te vagy Istenem! A te jó lelked vezéreljen engem az egyenes földön.

Zsoltár 143,10

Az előző zsoltárban arról szerzünk tudomást, hogy nem jó az embernek egyedül lenni. Ebben a zsoltárban pedig azt az állapotot láthatjuk, amikor az ember egyedül van Istennel, és csak Őreá számíthat.

Látjuk azt is, hogy mennyi akadály, ellenséges támadás éri a hívő embert, ha ezen a földön engedelmesen és hűségesen be akarja tölteni feladatát, amelyre az Úr rendelte, és amellyel az Úr bízta meg. Istennek terve van a mi életünkkel, amelyet az Ő tetszése szerint akar felhasználni. Tanulnunk kell Isten útját! Valóban azon az úton kell járnunk, amelyet ő szab elénk. Ehhez természetesen kell alázat, mert magamtól nem tudom ezt az utat járni.

Ezért kérem az Istentől, hogy ő tanítson. Csak ezzel az alázattal lehet Isten útján járni. S ez az alázat akkor születik meg, ha tudom, létkérdés számomra Isten tanítása.

Létkérdés, hiszen erről szól az egész zsoltár, arról, hogy Isten nélkül meghalok, semmi vagyok, reménytelen az életem, olyan vagyok, mint a sírba szálló.

El tudod mondani, hogy: Uram, legyen meg a Te akaratod. Az enyémet most leteszem, félreteszem, nem kell! Eddig is csak tönkretett!

El tudjuk-e szívből mondani Dávid imádságát: „Taníts meg a Te akaratodat teljesítenem, mert te vagy Istenem!” El tudjuk-e mondani Pál apostol imádságát: „Uram, mit akarsz, hogy cselekedjem?”.

És legfőképpen el tudjuk-e mondani az Úr Jézus imádságát: „Atyám, mindazáltal ne úgy legyen, ahogy én akarom, hanem ahogy te.” Nem véletlenül biztatja, bátorítja Péter a frissen megtért keresztyéneket abban a nagy pogány környezetben, amiben éltek, hogy: „ne emberek kívánsága, hanem Isten akarata szerint töltsétek a testben hátralevő időt.”

Amikor a legfontosabbat akarja a lelkükre kötni, akkor ezt mondja nekik, mert ez állandóan ütközik: az emberek kívánsága és az Isten akarata.

Ebben az ütközetben nekünk aktívan kell részt vennünk, ha komolyan kérjük, hogy legyen meg a te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is.

Aki tudja, hogy ki az az Atya, aki a mennyekben van, és elkezdi cselekedni az Ő akaratát, annak az életében megszenteltetik az Ő neve, az benne él az Isten országában, sőt képviseli azt mások előtt is, és az cselekszi az Istennek akaratát.

Az ilyen ember belső szenvedéllyel kéri Dáviddal együtt: taníts engem a te akaratodat teljesítenem, mert te vagy Istenem.

Nem én akarok a magam Istene lenni többé, és tudom, hogy nem vagyok kiszolgáltatva idegen akaratoknak. Én kiszolgáltattam magamat egyszer és mindenkorra neked, mert te szeretsz engem egyedül igazán és mindvégig. Bízom benned, hogy mindig a javamat munkálod.

Mennyivel más az, amikor Dávidot vezeti. Amikor Dávid egyenesen kéri is, hogy: útjaidat, Uram, mutasd meg nekem! Vagy, amikor azt mondja: A te jó Lelked vezéreljen engem az egyenes földön. Egyenesen kéri, igényli. Tudja, hogy rászorul.

Nagy kiváltságnak tartja, hogy megértheti Isten akaratát. Igénybe veszi azt, amit Isten felkínál: vezetem őket a vizek folyásai mellett egyenes úton, ahol nem esnek el és célba jutnak. Ez kell nekem, Uram! — mondja Dávid. Én arra akarok menni, amerre te vezetsz.

Nagy különbség az, hogy irányít valakit vagy vezet valakit. Mi a különbség? Például: akit irányít, az nem akarja azt tenni, amit Isten vele elvégeztet. Az úgy engedelmeskedik Istennek, hogy nem is ismeri Őt.

Nem tudja, mit csinál. Sokszor azt hiszi, hogy ő határozta el, hogy azt tegye, pedig Isten akarata érvényesül benne. Isten gyermeke ismeri Őt és tudja, hogy ez az Úr akarata, és ő is akarja azt, amit az Úr akar. Áment, igen mond az Ő akaratára. Akit Ő irányít, az nem ismeri el Úrnak Istent. Akit Ő vezet, az elismerte Úrnak.

Biztos vagyok abban, hogy utazáskor használtál már olyan számítógépes útvonaltervezőt, amellyel felülnézetből láthattad az úti célodat. Talán segített a legjobb útvonalat kiválasztanod, hogy felülről láttad a tájat.

A fontos döntéseknél segítségünkre lehet, ha hasonló módszert alkalmazunk. Valahogy így tudom elképzelni Istent is. Mert ő olyan úton vezet, amelyben célba jutok, és nekem jó, hogy ha engedelmes vagyok az útmutatásának. „Én vagyok az út, az igazság és az élet.” – mondja Jézus.

Olyan út ez, amely biztosan az életre vezet minket. Ebben segítsen meg minket a mi kegyelmes Istenünk.

Ámen.

Kis Bálint, IV. évfolyam

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s