Én azért születtem, hogy bizonyságot tegyek az igazságról

Ekkor azt mondta neki Pilátus: Tehát valóban király vagy? Jézus azt válaszolta: Te mondod, hogy én király vagyok. Én azért születtem, és azért jöttem e világra, hogy bizonyságot tegyek az igazságról. Mindaz, aki az igazságból való, hallgat az én szavamra.

János 18,37

 

Egy szerdai bibliaórán felvetődött egy kérdés, hogy vajon ismerjük-e igazán Jézus Krisztust? Amikor ezt a kérdést az a bizonyos személy feltette, akkor nagyon magamba szálltam és elkezdtem gondolkodni: vajon én ismerem-e igazán Jézus Krisztust, a világmindenség Urát és Királyát? És tudjátok mire jutottam? Arra, hogy nem ismerem!

Ebben az igeszakaszban is pont erről van szó, mikor Pilátus feltette a kérdést Jézusnak: Te valóban király vagy? És akkor következett Jézus szelíd válasza: Te mondod, hogy én király vagyok.

A 36. versben Jézus világosan elmondja, hogy ő király, viszont az ő királysága nem ebből a világból való, nem földi eredetű.

Pilátus azon kérdésére, hogy „tehát király vagy te?”, Jézus azt válaszolja, hogy egész küldetése az, hogy tanúságot tegyen az igazságról.

 

Mindazok, akik az igazság elkötelezettjei, hallgatnak a szavára. A megítélés alapja az – mondja Jézus- hogy az ember elfogadja-e őt, a megtestesült igazságot vagy sem. Pilátus a háttérben marad. Igazából nem is érti a problémát – láthatjuk a 38. versben.

Szegény ember! –mondhatnánk. Ott állott előtte a megtestesült igazság, s ő nem tudta. „Quid est veritas?” – kérdezte hitetlenül, s nem tudta, hogy kérdésében benne van a válasz is, csak másképp kell elrendezni a betűket: „Est vir, qui adest”. „Az a férfiú, aki itt áll előtted”. De Pilátus ezt nem tudta!

S mennyi ember nem akarja tudni! Nem akarja felismerni, hogy minden földi kutatás fölött, minden tudományos munka fölött, a szellemi tevékenység beláthatatlan birodalmának minden útja fölött, a megtestesült Igazságnak, Krisztusnak kell világítania.

Hány és hány ember menekül az igazság elől, Krisztus elől?

Hányszor bujkálunk sunyin mi is és inkább más, számunkra, könnyebb és kényelmesebb utakat választunk? Feltesszük ugyan a kérdést, hogy mi az igazság?

És talán azt cselekedjük, amit a szkeptikus római helytartó: legyintő gesztust tesz s félrebiggyeszti ajkát, aztán otthagyja. Pilátust nem érdekli a válasz.

De minket érdekel! Ne legyünk Pilátusok, és várjuk meg Jézus válaszát! Mi az igazság? Nagyon sok helyen találkozunk ezzel a kifejezéssel.

Először is feltevődhet az a kérdés, hogy hogyan lehet megismerni az igazságot? Egyszerű: keresni kell! „Keressétek először Istennek országát, és az ő igazságát (Mt. 6,33). Mutasd meg nekem a te útadat, hogy járhassak a te igazságodban, és teljes szívvel féljem nevedet (Zsolt. 86,11). Boldogok, akik éhezik és szomjúhozzák az igazságot: mert ők megelégíttetnek (Mt. 5,6)”.

Másodjára pedig: hinni kell, aztán pedig járni kell az igazság által megjelölt életúton: „Uram, vezess engem a te igazságodban az én ellenségeim miatt; egyengesd előttem a te útadat!” (Zsolt. 5,9). Nem utolsó sorban pedig vállalni kell a szenvedéseket az igazságért, az után pedig hálásak kell legyünk azért, hogy Isten elvezet igazságára.

Krisztus mindezeket végigjárta és végig tette! A kérdés az, hogy te akarod-e? Akarsz-e vele együtt járni, őt minél jobban megismerni? Jézus Krisztus mindenben az út, az élet, az igazság, nélküle ne tegyünk semmit, mert akkor csak magunkra hozunk átkot!

 

Hadd kérdezze meg Isten igéje mindnyájunktól nagyon személyesen azt, hogy ki tudtuk-e már valaha is mondani őszinte, szívből jövő felkiáltással azt, hogy csakugyan király Jézus. Áldott a király.

Az ige azért szólt ma, ha valaki még nem tudta volna kimondani, akár ma képes legyen rá. Az örökéletünk és a földi boldogulásunk, boldogságunk függ attól, hogy mi felkiáltva ki tudjuk-e mondani örömmel: Uram, csakugyan király vagy, én ezt vallom, hiszem, elismerem!

A mai ige azért szólt, hogy mindannyian ama napon is és most is felkiáltással mondjuk ki azt, amit Pilátus kérdésként: csakugyan király vagy te, Jézus? A kijelentés miatt mondjuk ki felkiáltva és tapasztaljuk az életünkben, hogy csakugyan király Ő még a nehézségeink között is.

Akkor is, amikor újra meg újra jönne a kérdés és a kételkedés, mondjuk ki Jézus szavában bízva és az Ő erejét tapasztalva, hogy csakugyan király Jézus.

Ámen.

Kis Bálint, V. évfolyam

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s