“Közeledtél, mikor kiáltottam hozzád, így szóltál: Ne félj!”

  Közeledtél, mikor kiáltottam hozzád, így szóltál: Ne félj!”

JerSir 3, 57

Közeledtél hozzám, mikor kiáltottam. Így szoltál hozzám: Ne félj! – Egy mondat, amely önmagáért beszél: Közeledtél hozzám, mikor kiáltottam. Így szoltál hozzám: Ne félj!

 

Mégis, engedjétek meg nekem, hogy egy pár mondatban fejtsem ki ennek a textusnak az üzenetét.

Érdekes, hogy a Jeremiás siralmai általában Izrael és Jeruzsálem pusztulásáról beszél. Ezzel szemben a Jeremiás Siralmai 3-ik része törést jelent a könyv egészében. Mert a 3, 1- be ezt olvashatjuk: „Én vagyok az a férfi, aki nyomorúságot látott az Úr haragjának botja miatt. „. Ki az a férfi, aki nyomorúságot látott? Jeremiás, vagy egy beazonosítatlan valaki?

És mi történik ezzel a férfival a továbbiakban?  A férfival való történések leírására, negatív képeket használ. Ezek halattán, megfogalmazódik az emberben a gondolat, az igazságtalanságok láttán: Talán, nem látja mindezt Isten? Miért nem lép közbe?  De e képek után egy kimondottan pozitív gondolattal folytatja: „Az Úr kegyelmessége az, hogy még nincsen végünk, mivel nem fogyatkozik el az ő irgalmassága! „

 

Említettem, hogy a Jeremiás Siralmai Jeruzsálem pusztulásáról beszél, de ez a rész megtöri ezt a folytonosságot, és személyes pusztulásról kezd el beszélni. De nem fizikai pusztulásról beszél, hanem az Istentől való elszakadást nevezi pusztulásnak. Ahogy a Heidelbergi Káté német szövege a bűnt külföldre költözésnek nevezi. Hogy az, ember az Isten dolgaival megállíthatatlanul ellentétes irányba kezdett el mozogni. Külföldre ment az Isten országától távoli világba. Tehát az Isten országa pusztulást látott az ö számára.

 

Mit akar azzal, hogy a szót Jeruzsálemről áttereli az egyénre? Mit akar ezzel kifejezni?  Azt akarja megmutatni, hogy ahogyan ö teszi, más is személyesen kéne, kezelje ezt a problémát. Fel szeretné hívni a figyelmet, a személyes Isten kapcsolatra. Fel szeretné hívni a figyelmet, hogy nem csak közösségileg hanem, személyként is tudjuk elmondani: Közeledtél, mikor kiáltottam hozzád, és így szóltál hozzám: Ne félj! Ahogy Jeremiás is elmondja, mi is tudjuk örömmel elmondani: Közeledtél, mikor kiáltottam hozzád, és így szóltál hozzám: Ne félj!

 

Párhuzamot vonhatunk az 57 vers utolsó fele és a Jeremiás könyve 1, 8 verse között ahol nem arról beszél, hogy nem fogják bántalmazások érni, és hogy mindentől meg lesz védve, hanem arról, hogy ha már kiválasztotta, akkor meg is fogja tartani.

A héber szövegben, megtalálhatjuk a Ga-al szót, ami egy jogi kifejezés és azt jelenti, hogy valakit megváltottak a rabszolgák közül. Továbbá a szöveg úgy állítja be Istent, mint egy védőügyvédet. Egy ügyvédet, aki vigyáz az ö kiválasztottjaira. Engedjétek meg nekem, hogy ezt a jogi szófordulatot használjam, hogy egy ügyvéd Isten, aki az ö országának polgárait védi. Mi Isten országának állampolgárai vagyunk, hogy tudjuk mi is hittel elmondani: Közeledtél hozzánk mikor kiáltottunk hozzád és így szoltál: Ne félj. Ámen

 Lőrincz Ágoston, II. évfolyam

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s